Wow, wat een land! - Reisverslag uit Floreşti, Roemenië van Marcel & Miriam Graafland - WaarBenJij.nu Wow, wat een land! - Reisverslag uit Floreşti, Roemenië van Marcel & Miriam Graafland - WaarBenJij.nu

Wow, wat een land!

Door: Miriam

Blijf op de hoogte en volg Marcel & Miriam

06 Oktober 2012 | Roemenië, Floreşti

Wat hebben we weer veel gezien, beleefd en meegemaakt van de week. Deze keer zal ik beginnen bij de zondagmiddag. Om drie uur gaat Marcel richting kerk om het geluid op te zetten. Een uurtje later volg ik samen met Francine om de thee en koffie met koekjes klaar te maken (wat een luxe kerk he:P). Rond half vijf druppelen dan de eerste mensen binnen waarna het de bedoeling is dat we rond vijf uur beginnen. Dat rond is hier een breed begrip. Dat kan vijf over vijf zijn, maar ook vijf voor half zes! Goed voor de flexibiliteit!

De dienst begint met zingen van liederen. Afgelopen week heb ik twee liederen meegefloten met de panfluit. Heerlijk om te doen. Ik werd verlegen van het applaus... Meestal leidt Marien de dienst en doet hij de preek. Dit keer preekte Henk van Stichting Help Straatkinderen. Daarna zingen we nog een lied. Een dienst duurt gemiddeld twee uur. Gaaf om te zien dat het afronden van de dienst soms lastig is... Er blijven maar liederen ingezet worden.

Maandagmiddag waren we vrij. Heerlijk. We zijn naar een kloof vlakbij Turda geweest. Een plaatsje een half uurtje verderop. Wat een mooie plek was dat. De wandeling tussen de kloof door duurde ongeveer een uur. Jammer dat ik nog geen foto`s kan laten zien, het komt nog hopelijk.
Nederlanders kom je overal tegen, ook hier;) We maakten even een praatje met dit stel (de jongen was Duits) en ze vertelden dat ze hier vakantie vierden. Ze waren op doorreis en deden alles via liften of openbaar vervoer. We vervolgden allebei onze weg, maar Marcel had een vaag vermoeden welke vraag er zou komen als we ze weer tegen zouden komen. En ja hoor;) Gaan jullie richting Cluj? Mogen wij dan misschien met jullie meerijden...:)
Het werd een gezellige terugreis, waarbij we nog een boel tips kregen over leuke uitstapjes in de omgeving.

De rest van de week was druk, vooral voor Marcel. Echt gaaf om te zien hoe hard ze allemaal werken en wat er neergezet werd. Het leuke voor mij is dat ik samen met Francine zorg voor de catering. Dat houd in dat we rond half 11 wat drinken en een koekje brengen. Rond 12 uur de tafel dekken en rond drie uur drinken met een chips o.i.d. brengen. Wij blijven zo mooi op de hoogte van wat er gebeurt, en de groep is zeer blij met onze komst als het 30 graden is;)
Deze week ben ik vooral erg druk geweest met het depot. In het depot liggen alle dozen met kleding, schoenen, ondergoed, beddengoed en nog veel meer waar een mens tekort aan kan hebben. Alles krijgen we met transport binnen. Yvonne legt op mijn bureau briefjes van aanvragen neer. Ik zoek de kleding bij elkaar, stop het in een doos met de naam erop. Wacht tot degene het op komt halen. Dan laat ik het aftekenen en is het afgerond.
Het depot is nu nog een gigantische zooi waar ik deze week iets mee orde in heb geschept, maar wat nog een enorme klus wordt. De groep die 21 oktober komt gaat stellingen bouwen en helpen om alles op orde te brengen. Zo krijgen we een soort winkeltje waar alle kleding op maat gesorteerd is.
Tot nu toe is dat nog een droom....

Woensdag ben ik met Anna en Francine de wijk in geweest. We lopen rond. Kijken wat er op ons pad komt. Letterlijk. Dit keer was er een oud stel. De man is verlamd. We hebben voor ze gebeden. Vervolgens kwamen we een vrouw tegen. Anna vroeg waarom ze een blauw oog had; ze had de klappen van haar man opgevangen die voor haar kinderen was bedoelt...Slaan is hier heel normaal helaas:(
We hebben gespeeld met de kinderen om het huisje. Overal waar ik keek duiken kinderkoppies op. Heel apart. Maar erg leuk om even gek met ze te doen. En genieten van de glimlachen!
We liepen verder en kwamen bij het huisje wat Marcel met de groep aan het bouwen is. De vrouw (met haar moeder) was soep aan het koken. Of we wilden proeven. Het smaakte serieus lekker;) We werden binnen uitgenodigd en hebben soep gegeten. Ik wil alleen niet weten wat voor stuk vlees er middenin dreef. Verder was het heerlijk en leuk om zo contact met hen te hebben. Na een dikke knuffel gingen we terug!

Inmiddels is het donderdag en is de groep hard aan het afwerken. Het huisje staat inmiddels helemaal en de jongens zijn aan het stucen. Het hek rondom Charis schiet ook hard op. In het jeugdhonk zijn ze na het aftimmeren en schilderen bezig met het maken van licht.
Ondertussen zijn er ook nog even twee speeltoestellen geplaatst waar de kinderen dankbaar gebruik van maken.
Donderdagavond gingen we met de groep uit eten. Een aantal van hen waren nu behoorlijk aan de lat;) Gezellig om dat soort dingen met ze te doen. Voor ons lekker om even gewoon Nederlands te praten en te genieten van de humor die ze hadden!!!

Vrijdag hoefde de groep nog maar een half dagje te werken. `s middags waren ze lekker vrij. Om 2 uur werd de sleutel overhandigd aan de oude mensjes. Van een paardenstal gingen ze naar een echt huis van drie bij vier meter. Ze huilden van blijdschap...
Het mannetje kon er niet over uit dat ze een buitenlamp aan het huisje hadden. Hij bleef maar op de schakelaar drukken en kijken...
Geweldig!
Rond twee uur maakten wij ons klaar voor het kinderprogramma dat om drie uur begon. Dit keer waren er rond de 40 kinderen:) Het was geweldig. De drukte is enorm maar dat is ook weer het leuke er aan. Dit keer was ik clown. Wat dat betreft vind ik het niet zo jammer dat we nog geen foto`s op de site kunnen zetten...hahah:)

Oke, volgens mij is het weer lang genoeg. Ik vind de reacties van jullie trouwens erg leuk om elke keer te lezen. Dat motiveert me om verder te schrijven.
Marcel is kaarsjes aan het neerzetten dus ik denk dat wij gaan genieten van een avondje samen op de bank;)

Tot de volgende keer!

• 06 Oktober 2012 - 19:36

Pa En Ma En Naomi:

Als we dit lezen worden we wel even stil. Wat hebben we het goed en wat staan we daar maar weinig bij stil. Wat mooi dat jullie zo concreet bezig zijn. Dat is echt naastenliefde.
    Een dikke knuffel van ons.

• 07 Oktober 2012 - 09:53

Ruth:

Hej Miriam!

Leuk om jullie verhalen te lezen :)
    Knap wat jullie allemaal doen.
    Fijn dat jullie ook tijd hebben om wat van de omgeving te zien,
    enne cool dat jullie lifters meenemen! (hebben wij van de zomer gedaan;)

Veel succes daar,
    en ik kijk uit naar je volgende verhaal!

Liefss Ruth

• 07 Oktober 2012 - 10:49

Vivian:

Hey gaaf om dit allemaal te lezen! (ik ben de zus van Jaromir;-))
    Hoe lang gaan jullie daar aan de slag?Lijkt me echt voldoening geven om daar zo concreet aan de slag te gaan...

Lukt het ook met de taal?

Groetjes Vivian

• 07 Oktober 2012 - 11:08

Marcel & Miriam Graafland:

Hey Viv.

Wij blijven hier 1 jaar, ja het is echt super om hier aan de slag te zijn.
    Elke maandag morgen krijgen we Roemeense-les en we leren het wel in de praktijk.

Hoe is het met jou?
    Bevalt het nog in Delft? Of mis je Kampen?

Gr uit Roemenië

• 07 Oktober 2012 - 11:48

Bert En Alie Pelleboer:

Hallo Marcel em Miriam.

Echt mooi en boeiend om jullie verhalen te lezen.
    echt zo tussen de bevolking te leven..
    Hartelijke groet en Gods zegen!
    Bert, Joanne, Alie

• 07 Oktober 2012 - 11:53

Debora:

Hoi Marcel en Mirjam,

Wat heerlijk om jullie verhalen te lezen!! In gedachten loop ik met jullie mee op al die bekende plekken :)))
    Ik ben blij dat jullie het zo naar je zin hebben.

Veel zegen gewenst voor elke dag en sterkte als het even wat minder gaat! God is jullie kracht en geeft jullie kracht, ook als je zelf geen energie hebt.

veel liefs, Debora

• 07 Oktober 2012 - 12:35

Nicole Weyts:

leuk om te lezen wat er zoal rond Floresti gebeurt! we kunnen perfect volgen, hier in Romos gaat het ook ongeveer zo! veel zegen nog!

• 07 Oktober 2012 - 12:59

Marleen Popijus:

Geweldig om dat mooie veslag te lezen! Om van te smullen gewoon. Ik zie het helemaal voor me, dat scheelt als je de omgeving een beetje kent he? Geweldig hoor wat jullie daar met zoveel liefde doen! Maar vergeet niet om af en toe kwaliteitstijd met z'n tweetje te hebben, heel belangrijk! Benieuwd wat jullie allemaal nog meer meemaken. Ik denk nog met heel veel vreugde en plezier terug aan het vrouwenkamp. Zou af en toe wel om een hoekje willen kijken! Veel zegen! Groetjes, Marleen Popijus

• 07 Oktober 2012 - 13:31

Jantine:

Tof om weer zon lang verhaal te lezen,
    en weer op de hoogte te zijn van jullie week!
    Even lekker bijkomen vant weeknd en maandag middag
    en weer heel veel succes voor de komende week!
    We denken aan jullie!
    Liefs Jantine! x

• 07 Oktober 2012 - 13:39

Marqueriete:

He M&M,

wat leuk om de verslagen te lezen!! wat zijn jullie al heerlijk druk bezig daar.
    Geniet van alles wat op jullie pad komt.
    ik blijf jullie volgen.

lfs Marqueriete

• 07 Oktober 2012 - 13:49

Linda (schoonzus Van Marien En Yvonne):

Wat prachtig om te lezen zeg! Je kunt het allemaal heel mooi beschrijven!! We wensen jullie een hele fijne tijd toe!!!

• 09 Oktober 2012 - 09:26

Ayze, Chantal En Sofie:

Wat super om elke keer jullie verhalen te lezen!!
    En wat zijn jullie goed bezig zeg!!
    Fantastisch!!!

Groetjes, Ayze, Chantal en Sofie!

• 09 Oktober 2012 - 22:32

Willemien:

Wat een belevenissen Mirjam. Leuk om te lezen zeg. Ik zie al uit naar je volgende informatie. Prachtig werk doen jullie daar!

• 12 Oktober 2012 - 13:32

Carla:

Hoi Marcel en Miriam, wat hebben jullie in korte tijd al veel opgezet en gedaan! Fijn dat alles goed gaat en ieder z'n ding te doen heeft. Ook mooi, dat er nu spontaan zoveel kinderen kwamen op vrijdagmiddag! Vanuit Kampen wensen wij jullie alle goeds en Gods zegen toe! De Hoekstra's