Onbegrijpelijk! - Reisverslag uit Floreşti, Roemenië van Marcel & Miriam Graafland - WaarBenJij.nu Onbegrijpelijk! - Reisverslag uit Floreşti, Roemenië van Marcel & Miriam Graafland - WaarBenJij.nu

Onbegrijpelijk!

Door: Miriam

Blijf op de hoogte en volg Marcel & Miriam

08 Februari 2013 | Roemenië, Floreşti

Ik werd geboren in een welvarend land met ouders die van mij en van elkaar houden. Ik had een wiegje om in te slapen en kreeg op tijd eten. Ik had een veilige omgeving om in te spelen en op te groeien.
Dit kindje werd geboren op een zolderkamertje. In een twee persoonsbed waar ook haar moeder en haar vier of vijf broertjes en zusjes slapen. Ze is het tiende kind in het gezin. Haar vader is er niet meer, die verliet het gezin vlak voor dat ze geboren werd. Haar moeder is herstellende van een bevalling met keizersnee en heeft geen melk en geen geld dus kreeg ze de eerste dagen thee met suiker te drinken...
De bovenstaande situaties maakten we van de week mee. Dit soort situaties zetten me aan het denken en maken het soms moeilijk om hier te werken. Het is zo oneerlijk verdeeld in de wereld!

Maandag begonnen we de week met nieuwe en frisse moed. Nadat we heerlijk hadden uitgerust van de toch wel energieke week in Nederland. Marcel ging boodschappen doen voor het voedselproject van dinsdag. Ik had een fijne dag waarin ik veel kon doen voor de website en in het depot.
Dinsdag hadden we zin om aan de slag te gaan. Het voedselproject is ontzettend gaaf om te doen. Helemaal omdat we het kunnen doen dankzij uw financiële bijdrage! Dit keer stond er bonensoep op het menu. De Roemenen eten dat met uiensalade. Rauwe uien met een beetje olie. Je moet er van houden. Omdat we vorige week met transport honderden saucijzenbroodjes hebben gekregen was het menu: bonensoep met uiensalade en saucijzenbrood.
Al om half 1 stonden er tientallen mensen (vooral kinderen) te wachten totdat ze naar binnen konden. Heerlijk om dit werk te doen!
Binnen een uur was de pan soep leeg en konden er ongeveer 120 mensen met een volle buik naar huis. Geweldig! Nadat alles was opgeruimd en schoongemaakt gingen we naar het zolderkamertje waar we de moeder en de kinderen voedsel, kleding,beddengoed en melk voor de baby brachten. De kinderen hadden al drie dagen geen normale maaltijd gehad. Ook dit gezin wordt vanaf nu gesponsord met het geld wat jullie hebben gegeven.
Woensdag hadden we een mooi vrouwenprogramma, we hadden over de 30 vrouwen. Het is gaaf om te zien dat steeds meer vrouwen nieuwsgierig zijn naar wat er bij ons gebeurt en dan vaak ook blijven komen. We bidden dat dit ook mag gebeuren bij de mannen...
Naast het voedselprogramma doet Marcel veel klusjes in en om onze stichting. Van de week is hij wezen sleutelen aan de auto. Hij heeft het verwarmingssysteem in de school weer gemaakt(dit was ongeveer de twintigste keer:P). Ook is hij samen met Daniel de zolder wezen ordenen. Hier moet opgeruimd worden aangezien er een vaste trap komt naar de zolder. Zo kunnen we daar meer spullen kwijt en worden de twee kamertjes waar nu vooral spullen staan omgetoverd in een badkamer en een kantoor- ruimte. Een hele klus wordt dat nog...

Na een fijne teammeeting en bidgroep begonnen we met het voorbereiden van het kinderprogramma. Het absolute record is nu gehaald, we hadden over de honderd kids. Gelukkig hadden we hulp van Youth With A Misson, een groep Amerikaanse studenten. Leuk en goed voor de afwisseling om hen erbij te hebben.

Woensdag dachten we dat we de winter gehad hadden, de zon scheen volop en je kon serieus zonder je jas buiten lopen. Donderdag werd dat al een beetje minder en vrijdagmorgen begon het met sneeuwen, en dat doet het nu nog steeds! Dagggg lente, we wachten nog wel even...

We danken jullie voor al het meeleven, de kaartjes en de financiele steun, het is echt geweldig!
Een fijn weekend,

Groetjes uit alweer een wit Roemenie,

Mars en Mir

• 08 Februari 2013 - 21:18

Pa En Ma Bosch En Naomi:

Dag lieverds,
    We zijn diep onder de indruk als we dit lezen. Voor ons een extra motivatie om nog meer kaartjes te verkopen en we zijn alweer hard op weg. Volgende week komen de winterjassen met het transport jullie kant op en ook rompertjes. Dit hebben we samen gekocht met de Mullertjes, en oma.
    Liefs en een dikke kus van ons allemaal.

• 08 Februari 2013 - 23:29

Oma Graafland Canada.:

wat een belevenissen weer Miriam en Marcel. wat een nood bij dat gezin met de nieuw geboren baby. wat erg dat die vader is weggegaan terwijl zijn gezin hem zo hard nodig heeft. wat fijn dat jullie hen kunnen helpen, al zou je misschien nog veel meer voor hen willen doen. succes verder, groetjes en liefs. oma

• 11 Februari 2013 - 20:39

Francine Sleeswijk Visser: